Leraren PO reageren

Leraren PO reageren

Beste,

Toevallig zag ik gisteren jullie post op facebook voorbij komen mbt jullie startvergadering morgen te

Kortrijk. Mijn collega’s en ikzelf stellen ons ook vele vragen mbt de toekomst van ons vak; PO. We zouden dan ook graag aansluiten bij deze vergadering, maar dit is echter te kort dag en te ver van huis. Onze mening delen via deze mail doen we graag wel.

We willen jullie uiteraard ook vragen ons op de hoogte te houden. Kunnen we een verslag van deze vergadering ontvangen en verder op de hoogte gehouden worden voor komende vergaderingen? Geregeld komen wij samen met onze regionale vakverantwoordelijke. Zij heeft contact met alle PO-leerkrachten in de regio Antwerpen – Limburg – Brabant en is voor jullie misschien een handige manier om ons allen te bereiken.

Onze bezorgdheden;

–          Als MO en PO een cluster worden, waar ligt dan de toekomst van ons vak? Een combinatie tussen deze twee zien wij niet als mogelijk, laat staan als bevorderlijk voor de creatieve ontwikkeling van onze leerlingen. Ons wordt verteld dat we het moeten zien als een project waarbij de leerling zijn/haar eigen traject kiest/uitstippelt en de leerkracht enkel begeleider wordt van dit project. De leerlingen mogen hierin zelfs ‘wijzer’ zijn dan de leerkrachten. Wij stellen ons hier serieuze vragen bij. In hoeverre is een 12-jarige hiertoe in staat? Wij als gepassioneerde leerkrachten met een bepaald talent denken dat we juist door onze kennis en ervaring in het vak een meerwaarde bieden aan de leerlingen. Onze ‘kennis en ervaring’ omtrent MO is nihil.

–          Ons vak is momenteel een 2-uursvak in het eerste jaar. Indien we als school de mogelijkheid krijgen om niet te kiezen voor de cluster MO/PO, dan is de enige andere optie dat PO een 1-uursvak wordt in het eerste jaar en in het tweede jaar. Dit zien we eveneens als een achteruitgang voor ons vak. We zijn momenteel een 1-uursvak in het derde jaar en de ervaring hierin leert ons dat we lang niet zoveel gedaan krijgen tijdens 1 uurtje per week.

–          De lerarenopleiding is niet afgestemd op deze omschakeling. Er is bijvoorbeeld geen mogelijkheid om MO en PO te combineren in een opleiding.

Vriendelijke groetjes,

Rob Bossens & Stefa Rogiers

PO-leerkrachten