EEN OPERA IN JE SCHOOL

Geachte directeur
Beste collega

Wil je eens zien hoe in een middelbare school op een unieke wijze een opera is gecreëerd? Hoe vakoverschrijdende eindtermen op een weergaloze manier worden bereikt? Hoe het weefsel tussen leraren onderling, leerlingen en leraren, school en schoolomgeving op een fijne en waarachtige manier wordt versterkt?

Kom dan naar één van de voorstellingen van Leedberg, de Sage.

Hiermee laat het Immaculata Maria Instituut in Roosdaal (Vlaams Brabant) zien hoe de school een centrale werk- en ontmoetingsplek kan worden in een gemeenschap. In het opera-project worden de buren van de school betrokken, mensen uit de wijk, verenigingen, familieleden van leerlingen, ouders, leraars, mensen met een mentale handicap, de Congolese gemeenschap uit de omgeving, … Maar ook wordt er samengewerkt met studenten uit lerarenopleidingen zoals Artesis Plantijn en het Koninklijk Conservatorium in Brussel, met studenten van het Ritcs in Brussel en met collega’s uit andere middelbare scholen en muziekacademies in de buurt. Kortom het is een organische cross-over waarmee de school haar betekenis in de maatschappij versterkt en vergroot: je komt niet alleen naar school om er kennis op te doen en vaardigheden te leren maar ook om ervaringen en expertise te delen en uit te wisselen, om er een band te smeden die achtergrond, leeftijden en schoolpoorten overschrijdt. Gezamenlijk creëren zij niet alleen een nagelnieuwe opera maar ook tijdloze verbindingen die minder vanzelfsprekend zijn en die je op een waarachtige manier uitnodigen tot deelbare en warme menselijke ervaringen.

De opera is geschreven door de componist Philippe Lamouris (Koninklijk Conservatorium Brussel) en de regie is in handen van Hildegard De Vuyst (KVS, Alain Platel, Ballet de Marseille). Het libretto is actueel en spreekt alle leeftijden aan. De opera duurt ongeveer een uur. Dit muziekspektakel kan in elke middelbare school, kunsthumaniora, muziekschool en muziekatelier uitgevoerd worden met uw eigen leraars en leerlingen. De makers willen desgewenst hun expertise ter beschikking stellen zodat iedereen ermee aan de slag kan. We willen u daarom bij voorbaat bedanken om deze informatie te delen met de collega’s in uw school. Tijdens de voorstelling krijgt u een goed beeld van dit concept en het is een vol uur genieten geblazen. Uniek!

Er zijn drie voorstellingen in het Koetshuis in Strijtem (zie verder de affiche hieronder)
zaterdag 3 februari: 16.00 uur
zaterdag 3 februari: 19.00 uur
zondag 4 februari: 15.00 uur

Kaartjes kosten 10 euro (vanaf 12 jaar) en 8 euro (tot 12 jaar)
Reservaties: personeelsadmin.secundair@imi.be of 054 / 32.31.01

Met collegiale groet,
Monique Janssen
MO-leraar IMI (Roosdaal), lector vakdidactiek MO (AP Antwerpen), lector vakdidactiek MO (Koninklijk Conservatorium Brussel)