Gehandicapte jongen speelt piano met niets anders dan zijn ogen

Wanneer we spreken over ‘virtual reality‘, oftewel de virtuele werkelijkheid, dan denken de meeste mensen onder ons aan een nerd-achtige gamer of een nieuwsartikel dat ze hebben gelezen over de steeds populairder wordende Oculus Rift. Slechts een enkeling onder ons denkt aan het woord ‘magistraal’ of ‘wonder’. Dit verhaal gaat daar echter verandering in brengen…

Fove is een Japanse fabrikant die samenwerkte met de Universiteit van Tsukuba om een virtuele headset te creëren, waarmee gebruikers een piano kunnen bespelen door middel van niets anders dan hun ogen – en een snufje technologie. De headset is in deze wereld gebracht onder de naam ‘Eye Play the Piano‘.

De gebruiker knippert met zijn of haar oog om een pianotoets te bespelen. Dit gebeurt in de interface van de headset, die in verbinding staat met de piano. Zodra de headset de bewegingen van het oog waarneemt, wordt het paneel geactiveerd en ontvangt de piano een signaal. Vervolgens slaat de piano zelf de juiste toets aan.

In de bovenstaande video zie je een gehandicapte jongen die gebruikt maakt van het apparaat. Hij voert zijn pianostuk uit op de Universiteit van Tsukuba, tijdens het jaarlijkse kerstconcert. De jongeman had slechts vier maanden daarvoor kennis gemaakt met de high-tech gadget.

Momenteel accepteren ze donaties, zodat ze de apparaten kunnen doneren aan 135 gehandicapte scholen verspreid over heel Japan. Wil je hier een steentje aan bijdragen? Ga dan naar de Just Giving-pagina en steun de organisatie.

Bron: http://www.froot.nl