Kunsteducatieve Organisaties: Muziek

Amuz

AMUZ is een internationaal muziekcentrum waar culturele, educatieve en wetenschappelijke activiteiten plaatsvinden.Vanuit een historisch-wetenschappelijke benadering wordt op een creatieve, vernieuwende én toegankelijke manier muziek van alle tijden, stijlen en culturen aan een breed publiek gepresenteerd. De muziek treedt daarbij geregeld in dialoog met andere kunstvormen.

 

Basboot

 

 

 

 

BAS is de Gentse organisatie voor percussie en muziekeducatie rond Afrika. Je leert drummen en zingen op een boot op een prettige en gedreven manier van Afrikanen of Belgen die zich onderdompelden in de Afrikaanse ervaring. Met haar 18 jaar ervaring is BAS erkend door drummer Mamady Keita, de Vlaamse Overheid, de Provincie Oost-Vlaanderen en de Stad Gent.

 

B-classic

B-Classic is een vernieuwend festival voor klassieke muziek, waarbij musici en publiek een uniek samenspel beleven op historische locaties in Limburg.B-Classic moet aansluiten bij de hedendaagse leefwereld, mensen verrassen en tegelijk garant blijven staan voor kwaliteit en sfeer. Een festival is een complete beleving en brengt alle “feel-good”-elementen samen: muziek, sfeer, ontmoeting, genot, ontroering, vreugde, passie.

 

Brxl Festival van Vlaanderen

Het Festival van Vlaanderen Brussel omvat verschillende muzikale evenementen die het Brusselse al meer dan 40 jaar opsmukken! Het Festival van Vlaanderen Brussel is een kwalitatief hoogstaand internationaal muziekfestival dat vanuit een klassiek repertoire eigenzinnig durft vernieuwen. Het Festival van Vlaanderen Brussel biedt de hoofdstad van Europa een platform voor maatschappelijke diversiteit en culturele participatie om zo het leven van de mensen te verrijken.

 

Concertgebouw Brugge

Het Concertgebouw biedt een waaier aan kunsteducatieve activiteiten voor verschillende doelgroepen uit het onderwijs: van basis-, secundair, hoger of universitair onderwijs tot deeltijds kunstonderwijs. Hier werkt men met een uitgebreide educatieve brochure die voor elke leeftijdscategorie speciaal is uitgewerkt.

 

De Munt / La Monnaie

De munt wil de opera voor een zo breed mogelijk publiek open stellen. Er wordt aandacht besteed aan het podium, de muziek en de grote verhalen.

 

Het Depot

is dé plek in Leuven waar muzikanten en muziekliefhebbers zich helemaal kunnen uitleven! Het Depot is niet alleen een concertzaal, waar het goed toeven is, maar het is ook gangmaker voor talrijke muzikale initiatieven in de regio. Op muziekeducatief vlak biedt Het Depot een eigenzinnig spectrum van instrumentlessen, softwarelessen, PA-cursussen, workshops en masterclasses aan!

 

Ensemble Leporello

Ensemble Leporello groepeert Vlaamse, Waalse en buitenlandse podiumkunstenaars. Het is een reizend gezelschap met Brussel als uitvalsbasis.

 

Festival Kortrijk

Festival van Vlaanderen Kortrijk is een muziekfestival in Zuid-West-Vlaanderen. Een wervend project dat over de vakjes van genres heen programmeert: van klassiek tot hedendaags, van muziek uit de wereld tot geluidskunst. Het Festival van Vlaanderen Kortrijk organiseert tijdens de tijdelijke tentoonstellingen altijd een specifiek aanbod voor scholieren.

 

Festival Vlaams-Brabant

 

 

Festival Vlaams-Brabant kiest voor: muziek als pure kunstvorm, topmusici, avontuurlijke programmering, Leuven als uitvalsbasis, een festivaltour in Vlaams-Brabant,  concentratie in de maanden september – oktober,  publieksverwenning met programmaboeken, cd’s, inleidingen…

 

De Filharmonie

Als stilistisch flexibel symfonieorkest bezit deFilharmonie (Royal Flemish Philharmonic) een artistieke souplesse die toelaat om meerdere stijlen op een historisch verantwoorde wijze te vertolken. Naast haar reguliere concerten werkte deFilharmonie opMaat uit, een geheel van educatieve projecten en sociale projecten, waarmee het orkest kinderen, jongeren en mensen met verschillende achtergronden doorheen de symfonische klankenwereld gidst.

 

Gent Festival!

Dit festival maakt het grote verschil door zijn diversiteit, creativiteit en topkwaliteit. Jaarlijks staan maar liefst 180 concerten op het programma (klassiek & wereldmuziek), waar ruim 1500 (inter)nationale artiesten aan meewerken. Topkwaliteit, prachtige locaties en originele concepten zoals OdeGand, Avanti!, KidsOdeGand en het Venetiaans Bal zorgen ervoor dat het festival jaar na jaar ruim 55.000 bezoekers aantrekt.

 

Jeugd en Muziek

 

 

 

Voor, door en met jongeren! Jeugd en Muziek maakt kinderen en jongeren wegwijs binnen de wondere wereld van muziek. We ontwikkelen vernieuwende concepten en projecten, telkens op maat gemaakt van de specifieke doelgroep.  Onze werking omspant een brede waaier van receptieve en actieve activiteiten.  Zo managen we verschillende jeugdorkesten, organiseren wemuziekstages, workshops, schoolconcerten, publieke voorstellingen, festivals, en noem maar op!…Neem een kijkje op de Jeugd en Muziek website (www.jeugdenmuziek.be) en Doe Mee! aanonze vele activiteiten (3>30 jaar).

 

MAfestival

MAfestival Brugge biedt tal van activiteiten aan om de kennis over Oude Muziek te vergroten, en haar programma toe te lichten.Ook de allerjongsten kunnen spelenderwijs kennismaken met oude muziek. Gedurende 5 dagen wordt gewerkt rond muziek en dans, en wordt een toonmoment voorbereid.

 

Met-X

 

 

Met-X profileert zich als een productiehuis voor grootstedelijke muziek waar verschillende muziekmakers projecten ontwikkelen. De algemene doelstelling is de creatie en ontwikkeling van een nieuwe muziekcultuur die gevormd wordt door de verschillende soorten genres en vormen van muziek die in de stad aanwezig zijn.

 

Museum Vleeshuis

Het museum Vleeshuis brengt het verhaal over 600 jaar klank, muziek en dans in Antwerpen. Maak er kennis met de stadsmuziek in al zijn facetten. Ook de Antwerpse opera, muziek op kiosken en in concertzalen, huismuziek, instrumentenbouw en dans komen uitgebreid aan bod. Verwacht geen klassiek instrumentenmuseum, maar een levendige reis naar de wereld achter de muziek!

 

Musica

 

 

 

Musica is een impulscentrum voor muziek. Centraal in onze werking staat onze grote fascinatie voor klank – geluid dat bewust wordt opgewekt en gemanipuleerd. Onbevangen en nieuwsgierig verkennen we klank in al zijn verschijningsvormen. We willen muziek (her)ontdekken uit alle periodes, uit alle contexten en uit alle contreien. Omdat we willen bijdragen tot een samenleving die sensitief en bewust met klank omgaat, richt ons aanbod zich tot iedereen: beroepsmuzikanten, amateurs, kunstenaars uit andere disciplines, geïnteresseerde luisteraars, maar ook mensen zonder speciale band met muziek. We maken gebruik van educatieve methodes die steeds vertrekken van kunst en via verrassende paden mensen creatief kennis laten maken met klank en muziek.

 

Mim ‐ Muziekinstrumentenmuseum

In het Mim zet de educatieve dienst, een enthousiaste groep van muzikanten, musicologen, kunsthistorici en opvoeders zich in om elk type publiek een aangepast bezoek te bezorgen in de vorm van rondleidingen, lezingen, workshops, opleidingen en concerten.

 

Nationaal orkest van België

et NOB verwelkomt kinderen en hun ouders met open armen op de familievoorstellingen, waarbij ze telkens onthaald worden op een betoverend muzikaal sprookje. Daarnaast zet het NOB zijn deuren wijd open voor klassen uit de verschillende onderwijstypes, met projecten die steeds beter zijn afgestemd op de verschillende doelgroepen.

 

Noise Gate

Muzieklabo Noise Gate biedt je cursussen muzieksoftware aan in de Music Production Room. Die is uitgerust met iMacs en beschikt dankzij ROLAND en M-AUDIO over de nodige randapparatuur om je te laten experimenteren in een virtuele productie-omgeving.

 

Zonzo Compagnie

Zonzo Compagnie is een productiehuis voor een avontuurlijk muziekaanbod voor kinderen. Zonzo Compagnie is daarnaast ook een drijvende kracht achter talloze vernieuwende muziekprojecten die kinderen aanzetten hun beleving van muziek te ontdekken en te verruimen.