“Maak klassieke concerten korter en laat de pauze vallen”

Klassieke concerten moeten een stuk korter als ze in de toekomst jongeren willen bereiken. Dat zegt pianist Stephen Hough, die ook pleit om de pauze te laten vallen. “Het is belangrijk om dit probleem aan te pakken.”

Wie aan klassieke concerten denkt, denkt niet meteen aan een zaal vol twintigers. Jongeren kopen amper een ticketje voor zo’n avond en dat begint volgens sommigen een probleem te worden. Dat vindt ook pianist Stephen Hough, die in Radio Times een opmerkelijk pleidooi houdt. Hij wil concerten korter, zonder pauze en met muzikanten die niet vasthouden aan hun formele kledij.

“Op een bepaald punt – in het begin van de twintigste eeuw – hebben we ingestemd met het patroon waarbij concerten vroeg in de avond beginnen, zeker twee uur duren en een lange pauze hebben”, schrijft hij. “Ik denk dat we moeten overwegen om het concert pas na 19.30 uur te laten starten en zonder pauze 60 tot 80 minuten muziek te maken.”

Hough deed naar eigen zeggen enkele maanden geleden zelf de test met het Los Angeles Philharmonic. “Het voelde geladen en het had een energie die bij een traditioneel concert soms ontbreekt.” Kortere concerten kunnen volgens de pianist ook leiden tot twee voorstellingen op een avond, wat dan weer goed is voor de inkomsten van de concertzalen.

Bron: www.deredactie.be

Reacties en suggesties op dit artikel zijn steeds welkom.
 

Gelieve vooraf de richtlijnen door te nemen. 

 

Uw naam (verplicht)

Uw e-mail (verplicht)

Reactie