Hoeveel belasting betaal je als zzp'er in de zorg?

Hoeveel belasting betaal je als zzp'er in de zorg?

Als zzp'er in de zorg is het belangrijk om te weten hoeveel belasting je moet betalen. Het is immers een onmisbaar onderdeel van het ondernemerschap. In dit artikel ga ik dieper in op de belastingen waar je als zzp'er in de zorg mee te maken krijgt en hoeveel je hiervan kunt verwachten.

Inkomstenbelasting

Als zzp'er in de zorg val je onder de categorie zelfstandige zonder personeel en ben je verplicht om inkomstenbelasting te betalen. De hoogte van de inkomstenbelasting hangt af van je belastbaar inkomen. Dit is het bedrag dat overblijft nadat je alle zakelijke kosten van je omzet hebt afgetrokken. Het belastbare inkomen wordt verdeeld in verschillende schijven met elk een ander tarief.

Het tarief in de eerste schijf, tot een belastbaar inkomen van €68.507 (2021), is 37,1%. In de tweede schijf, vanaf een belastbaar inkomen van €68.507 tot €150.000, is het tarief 49,5%. Voor het inkomen boven €150.000 geldt een tarief van 49,5%. Deze tarieven zijn exclusief de eventuele heffingskortingen waar je als zzp'er recht op hebt.

Zorgverzekeringswet

Naast de inkomstenbelasting ben je als zzp'er in de zorg ook verplicht om premie te betalen voor de Zorgverzekeringswet (Zvw). Deze premie wordt berekend over je belastbaar inkomen en is in 2021 vastgesteld op 5,75%. De Zvw-premie wordt automatisch ingehouden op je belastingaanslag.

Omzetbelasting (BTW)

Als zzp'er in de zorg dien je ook omzetbelasting, beter bekend als de BTW, te betalen. De hoogte van de BTW is afhankelijk van het soort zorg dat je verleent. Voor veel zorgverleners geldt het nultarief, wat betekent dat je geen BTW in rekening brengt aan je cliënten. Voor bepaalde zorgverleners, zoals alternatieve genezers, geldt wel een BTW-tarief van 9%.

Het is belangrijk om je administratie op orde te hebben en je BTW-aangifte tijdig in te dienen. Daarnaast kun je als zzp'er in de zorg ook gebruik maken van de kleineondernemersregeling (KOR), waardoor je in sommige gevallen geen BTW hoeft af te dragen.

Aftrekposten

Als zzp'er in de zorg kun je ook gebruik maken van diverse aftrekposten om je belastingdruk te verlagen. Zo kun je bijvoorbeeld de zelfstandigenaftrek en de startersaftrek toepassen op je belastbaar inkomen. Deze aftrekposten zijn bedoeld om het ondernemerschap te stimuleren en hebben als doel de belastingdruk voor zzp'ers te verlagen.

Daarnaast zijn er ook nog andere aftrekposten mogelijk, zoals de MKB-winstvrijstelling, de investeringsaftrek en de fiscale oudedagsreserve. Het is belangrijk om goed op de hoogte te zijn van deze aftrekposten, omdat ze de uiteindelijke belastingaanslag aanzienlijk kunnen verlagen.

Als zzp'er in de zorg krijg je te maken met verschillende belastingen, zoals de inkomstenbelasting, de Zorgverzekeringswet en de omzetbelasting. Het tarief van de inkomstenbelasting hangt af van je belastbaar inkomen en de hoogte van de Zvw-premie is vastgesteld op 5,75%. Daarnaast dien je als zzp'er in de zorg ook rekening te houden met de BTW, waarvoor verschillende tarieven gelden afhankelijk van het soort zorg dat je verleent.

Gelukkig zijn er ook diverse aftrekposten waar je als zzp'er in de zorg gebruik van kunt maken om je belastingdruk te verlagen. Deze aftrekposten hebben als doel het ondernemerschap te stimuleren en kunnen de uiteindelijke belastingaanslag aanzienlijk verlagen. Het is daarom belangrijk om goed op de hoogte te zijn van de mogelijkheden en regelingen omtrent deze aftrekposten. Vergeet ook niet je administratie goed op orde te houden en je belastingaangifte tijdig in te dienen.