5 vragen voor een complete interieur make-over

5 vragen voor een complete interieur make-over

Heb jij zin in een complete interieur make-over? Een mini-renovatie waarbij je de inrichting volledig aanpakt? Dat kan. Maar zoek dan eerst een antwoord op deze vijf vragen.

Heb je een duidelijke stijl voor ogen?

Een goede voorbereiding is essentieel. Je hebt namelijk een duidelijke richting nodig voordat je aan de interieur make-over begint.

·         Waar wil je naartoe?

·         Hoe ziet het kleurenpalet eruit?

·         Welke materialen krijgen de bovenhand?

·         Verandert de indeling of niet?

·         Wat doe je met de verlichting?

Start met een moodboard. Op de moodboard verzamel je foto’s van interieurs en individuele producten om een beeld te vormen van het verwachte eindresultaat. Als je dit te moeilijk vindt, kan je altijd een interieurstyliste inschakelen.

Zijn er werken die je zelf kan uitvoeren?

We hoeven er geen doekjes om te winden, want een complete interieur make-over kost veel geld. Besparen is nochtans niet zo moeilijk. Doe-het-zelvers hoeven minder taken uit te besteden aan dure vakmensen.

Wat kan je dan zelf doen? Veel! Als je voor een nieuwe vloerbekleding kiest, kan je de oude vloer uitbreken en naar een recyclagepark brengen. Schilderen is ook helemaal niet zo moeilijk. Zelfs het monteren van plafondlampen en prefab kasten doe je makkelijk zelf.

Kan je functionele upgrades doen?

Denk ook eens na over functionele upgrades. Bij grote renovaties, waarbij je muren sloopt en het hele interieur verbouwt, kan je functionele upgrades doen. Dat is bijvoorbeeld het plaatsen van nieuwe stopcontacten, de installatie van een airco, de vervanging van radiatoren door vloerverwarming… Communiceer deze wensen tijdig aan de (interieur)architect en aannemer.

Wat kan je hergebruiken?

Tenzij je op een klein fortuin zit, is het onmogelijk om alles nieuw te kopen. Je zal dus stukken moeten hergebruiken.

En dat is helemaal geen probleem. Zorg er wel voor dat de meubelen en accessoires die je behoudt mooi bij elkaar passen. Soms moet je bijvoorbeeld een nieuw salontafeltje kopen, zodat het beter past bij je hoeksalon, tv-kast en eettafel.

Hergebruiken wil ook zeggen dat je meubels een opfrisbeurt geeft. Door een oud kastje te schilderen krijgt het een heel nieuwe uitstraling. Of laat een versleten fauteuil herstofferen. Er zijn vele mogelijkheden.

Heb je een budget opgesteld?

Een interieur make-over kan relatief goedkoop zijn, of net heel duur. Daarom adviseren we om op voorhand een budget op te stellen. Dat kan op twee manieren: start met een budget en kijk wat je hiermee kan doen, of maak een lijst van al je wensen en maak een inschatting hoeveel dit gaat kosten.

Probeer om binnen je budget te blijven. Het is niet de bedoeling dat je jezelf in schulden werkt om je droominterieur te realiseren.