Afvallen zonder dieet? De 3 beste tips!

Afvallen zonder dieet? De 3 beste tips!

Afvallen is iets wat veel mensen zouden willen. Het is een mooi doel, dat ook nog eens goed te overzien is. Maar hoe pak je dit aan? Daarom vind je in dit artikel 3 belangrijke tips waarmee jij je doel kunt bereiken!

1. Ga voor complexiteit

Maar koolhydraten zijn bijna niet weg te denken uit ons dieet. En dit hoeft ook niet. Je kunt wel altijd kiezen voor de gezondere koolhydraat. Er zijn al veel verschillende studies en onderzoekers die aangetoond hebben dat snelle koolhydraten bijdragen aan gewichtstoename (bron).

Koolhydraten kun je namelijk opsplitsen in complexe en simpele (snelle) koolhydraten. Neem je een maaltijd met koolhydraten? Kies dan altijd voor complexe koolhydraten.

Complexe koolhydraten geven langer energie en bevatten meer vezels dan simpele koolhydraten. Vezels geven eerder een voller gevoel en dragen bij aan een soepel verloop van de stoelgang.

Voorbeelden van producten met complexe koolhydraten zijn: volkorenbrood, brinta, groene groente etc. Een hulpmiddel om te kiezen tussen simpele en complexe koolhydraten is de glycemische index.

2. Slank worden zonder dieet met voldoende beweging

Je hoeft niet te sporten als je wil afvallen. Zeker niet. Als je wilt afvallen is 70% de juiste voeding en 30% sport. Maar sporten helpt zeker wel! Wanneer je bijvoorbeeld 10 kilo wil afvallen dan is dit makkelijker als je voldoende beweegt (bron).

Ga je sporten in de sportschool? Zorg dan voor een maatje. Een stok achter de deur voor als je eigenlijk geen zin hebt en uit jezelf niet zou gaan. Je kunt elkaar motiveren om wekelijks te sporten.

Of probeer door simpele dingen wat extra beweging te krijgen:

- ga met de trap i.p.v. de lift

- ​pak wat meer de fiets

- ​parkeer de auto verder weg

Met bovenstaande tips wordt afvallen zonder dieet een makkie! Probeer het zelf en voel je beter en gezonder!

3. Kies voor gezonde onbewerkte producten

In de supermarkt vind je veel producten die zozeer bewerkt zijn, dat ze niet veel meer bijdragen aan een goede gezondheid. Yoghurt wordt zoeter gemaakt, vlees kruidiger, groente voorgekookt enzovoorts. Vaak wordt het ook gedaan, zodat het sneller klaar is. Maar het eindproduct kan ons lichaam zwaar belasten en bevat ook nog eens meer calorieën, vet en suiker. Niet echt handig als je wilt afvallen zonder dieet. Kies daarom alleen nog maar zo veel mogelijk voor puur en onbewerkt.

Let op deze producten:

- Drinkyoghurt en yoghurt met smaakjes: Met minder suiker, maar meer chemische toevoegingen. Ook light producten zijn niet gezonder. Je kunt veel beter kiezen voor volle yoghurt en kwark. Als je meer smaak wilt, voeg je vers fruit toe of een beetje honing.

- Kant en klare maaltijden: Deze bevatten vaak erg veel zout, eenvoudige koolhydraten, E-nummers en chemische toevoegingen. Ze bevatten te weinig groenten. Als je snel wilt eten, kun je beter kiezen voor diepvriesgroenten, die nog de meeste vitaminen en mineralen bevatten.

- Potjes, pakjes en zakjes: Ook deze bevatten veel zout en suiker en voegen niet veel waarde toe aan je maaltijd. Zelf een saus maken is niet moeilijk en daarmee weet je zeker wat je op je bord krijgt. Het smaakt ook nog eens veel beter.

- Tussendoor koeken: Deze koeken kun je in verschillende formaten en smaken krijgen, maar allemaal hebben ze gemeen dat ze veel suiker bevatten. Het zijn zeker geen gezonde tussendoortjes. Ook als ze met honing gezoet zijn, zit er nog steeds veel suiker in. Vaak zijn ze gezoet met glucosestroop, maisstroop en andere zoetstoffen. Kijk op de verpakking en je kunt zien dat een gemiddelde koek 20 tot 30 gram suiker per 100 gram bevat.