Vakantie met elektrische wagen

Vakantie met elektrische wagen

Steeds meer mensen rijden met een (deels) elektrische auto. In Nederland worden deze auto's steeds toegankelijker en er komen steeds meer voorzieningen om ze op te laden. Wil je op vakantie met de elektrische wagen? Dan moet je je eerst goed informeren. Er zijn namelijk veel zaken waar je goed op moet letten. Een aantal hiervan kun je gemakkelijk over het hoofd zien en niemand wil op zijn vakantie voor problemen komen te staan.

De elektrische auto zelf

Ten eerste moet je goed weten wat je auto wel en niet kan. Het belangrijkste hierbij is het bereik van je auto. Heeft je elektrische auto een bereik van rond de 150 of 200 kilometer? Dan kun je er misschien beter voor kiezen om met een ander voertuig op vakantie te gaan. Je kunt ook een auto huren op de bestemming zelf. Met dit bereik moet je namelijk wel erg vaak opladen, wat erg onhandig kan zijn. Veel elektrische auto's hebben een bereik van rond de 350 kilometer. In dit geval heb je het een stuk makkelijker. Ook kunnen niet alle elektrische auto's een aanhanger dragen, dus je kunt niet altijd de caravan meenemen. Er zijn slechts een aantal modellen die dit wel kunnen.

Opladen en de laadpas

Je moet ook zorgen dat je een geschikte laadpas hebt. De passen die wij in Nederland gebruiken zijn lang niet altijd geldig in het buitenland. Met de elektrische wagen naar Frankrijk of Italië? Dan moet je bijvoorbeeld al een andere pas hebben. Zorg dus dat je ruim van te voren de juiste pas aanvraagt, zodat je deze op tijd in huis zult hebben. Ook moet je goed opletten op de oplaadpunten tijdens je reis. Dit is zeker van belang als je met de auto naar de bestemming rijdt en dus ver moet rijden. Plan van te voren je route en zorg dat er genoeg laadpunten langs de weg zitten. Sommige landen hebben er namelijk niet zo veel als wij hier in Nederland, zeker als je naar Oost-Europa op vakantie gaat is dit een probleem. Heb je een auto van Tesla? Dan kun je met de navigatie automatisch rekening houden met oplaadpunten langs de weg. Deze worden dan voor je aangegeven.