Wat houdt hoogsensitief zijn in?

Wat houdt hoogsensitief zijn in?

Steeds vaker hebben mensen het over hoogsensitief zijn en steeds meer mensen weten inmiddels wat dit inhoudt. Maar lang niet iedereen heeft hier al over gehoord en weet wat dit betekent. Toch zijn er veel mensen die hoogsensitief zijn en hierdoor als anders worden gezien dan andere mensen. Dit kan soms lastig en vervelend zijn, maar er zitten ook positieve kanten aan. Wat is hoogsensitiviteit nou eigenlijk? Wat houdt hoogsensitief in en wat kun je merken als je hoogsensitief bent? In deze tekst bespreken wij het allemaal. Zo ben jij op de hoogte van wat het is als iemand zegt dat die hoogsensitief is en kun jij mensen met hsp beter begrijpen. 

Wat is hoogsensitiviteit?

Mensen die hoogsensitief zijn, zijn gevoeliger voor prikkels uit de omgeving van andere mensen. Zowel mentale, emotionele als fysieke prikkels kunnen hieronder vallen. Mensen met hoogsensitiviteit kunnen sneller overweldigd en overprikkeld raken en zij hebben meer tijd en ruimte nodig om deze prikkels goed te kunnen verwerken. HSP’s zijn vaak wat gevoeliger voor emoties en stemmingen van anderen en hebben een erg groot inlevingsvermogen. Zij nemen als het ware de emoties of stemmingen van anderen over en voelen wat zij voelen. Sommige mensen met hoogsensitiviteit kunnen gevoelig zijn voor pijn en fysieke sensaties. Bepaalde geuren kunnen bij hen erg sterk binnenkomen of zij voelen de fysieke pijn van andere mensen. 

Veel rust nemen tussendoor

Mensen met hoogsensitiviteit zijn vaak sneller moe dan andere mensen en hebben veel behoefte aan rust en stilte. Het kost hen erg veel energie om alle prikkels in hen op te nemen en dit kan op den duur te veel worden. Ben jij iemand met hoogsensitiviteit? Dan herken jij deze dingen waarschijnlijk wel. Het is ook voor jou dan erg belangrijk om voldoende rust te nemen en jezelf niet te veel druk op te leggen. Dit kan na verloop van tijd negatief uitpakken en je gezondheid, zowel lichamelijk als geestelijk, achteruit doen gaan. Met coaching hoogsensitiviteit kun jij jezelf helpen en kun je meer controle en grip krijgen op je hoogsensitiviteit. 

Zowel negatieve als positieve kanten

Er kunnen zowel positieve als negatieve kanten aan hoogsensitiviteit zitten. HSP’s zijn een stuk beter in het opmerken van kleine veranderingen in de omgeving. Zij kunnen anderen hierdoor goed helpen. Wel raken mensen met hoogsensitiviteit sneller overprikkeld door alle informatie die continu op hen afkomt. Dit kan leiden tot vermoeidheid en stress. Door voldoende rust kan dit verminderd of zelfs voorkomen worden.