Drie tips om de perfecte koffiebonen te kiezen bij jouw koffie-webshop

Drie tips om de perfecte koffiebonen te kiezen bij jouw koffie-webshop

Op zoek naar die ene perfecte koffieboon? Die keuze is helaas niet zo snel gemaakt. Smaak is bovendien een persoonlijk gegeven. Wat voor jou een heerlijke smaak is, lijkt dat voor een ander alles behalve. Het assortiment kan best overdonderend zijn. Gelukkig hoef je geen koffiekenner te zijn om een keuze te maken die bij je smaakpalet past. Dankzij deze drie tips ben je alvast een stap dichter bij het uitzoeken van de perfecte koffieboon.

Robusta versus Arabica

We hebben de termen 'Robusta' en 'Arabica' allemaal al ontelbare keren voorbij zien komen. Toch weten velen onder ons niet wat het precies betekent. En is de ene soort beter dan de andere? Het verschil zit hem in het cafeïnegehalte. Arabica planten bezitten een lager cafeïnegehalte en de bonen zijn daardoor rijker van smaak.

In theorie is Arabica doorgaans dus van betere kwaliteit. In de praktijk zien we echter soms andere zaken. Daarom wordt er veelal gebruik gemaakt van een melange tussen beide soorten. Over het algemeen kunnen we wel stellen dat de robusto krachtiger is van smaak en een hoger cafeïnegehalte bezit.

Branding

Nu het verschil tussen beide soorten eindelijk duidelijk is, is het tijd om dieper in te gaan op de branding. Het is immers die branding die een grote invloed uitoefent op de smaak. Heb je graag een milde, niet te stevige smaak dan kies je best voor een lichte branding. Voor een bittere, eerder intense smaak kies je beter een boon met een donkerdere branding. Die branding vind je heel eenvoudig terug in de kleur van de bonen.

Een zwarte boon staat garant voor een donkere brandig, terwijl een quasi witte boon voor een lichte branding staat. Daartussen vind je een heel assortiment aan verschillende bruine tonen die van lichte tot donkere branding gaan.

Keurmerken

Wil je zeker zijn van de wijze waarop bepaalde bonen geteeld worden dan kan je afgaan op het keurmerk. Een fairtrade keurmerk staat symbool voor financiële bijdrage aan de boeren die de koffiebonen telen. Bio-bonen staan dan weer garant voor een teelt zonder chemische bestrijdingsmiddelen. Steeds meer mensen vinden Bio-teelt belangrijk!

Tot slot zien we vaak een Rainforest Alliance keurmerk terug. Deze laatste beschermt het regenwoud, zijn dieren en zijn natuur. Keurmerken zijn echter vooral belangrijk wanneer je een morele keuze wenst te maken. Ze hebben verder geen invloed op de smaak van de koffieboon.