Het kopen van een tweede woning? Een aantal punten om over na te denken!

Het kopen van een tweede woning? Een aantal punten om over na te denken!

Ben je van plan om een nieuwe woning te kopen en is dit niet jouw eerste koophuis? Dan verloopt het aankoopproces net wat anders dan de eerste keer dat je een huis ging kopen. In dit blog zetten we een aantal punten op een rij waar je bij het aanschaffen van een tweede woning aan moet denken. Het kopen van een woning en het afsluiten van een goede en voordelige hypotheek roept namelijk altijd een heleboel vragen op. 

Onderzoek hoeveel je kunt lenen 

Wanneer je op het punt staat om jouw tweede woning te kopen, vraag je je natuurlijk af hoeveel krediet je kunt lenen. Met andere woorden, ben je benieuwd naar de mogelijkheden omtrent jouw nieuwe hypothecaire lening. Gezien het feit dat de waarde van jouw huidige woning wordt meegeteld, kun je hoogstwaarschijnlijk meer lenen dan de eerste keer dat je een huis ging kopen. Doordat de prijzen van huizen nog steeds stijgen, is de kans bovendien groot dat jouw woning meer waard is geworden dan wanneer je het kocht. Dit is al helemaal het geval wanneer je renovaties hebt uitgevoerd die de waarde van de woning hebben vergroot. 

Bekijk of je een nieuwe hypothecaire lening wilt afsluiten

Wanneer je een tweede huis koopt, hoef je echter niet altijd een nieuwe hypothecaire lening af te sluiten. Er bestaat namelijk een kans dat je in aanmerking komt voor een pandwissel. In dit geval behoudt je dezelfde hypotheek bij dezelfde bank, maar wordt de lening overgedragen van jouw oude naar jouw nieuwe huis. Dit is gunstig, omdat je op deze manier de kosten van het afsluiten van een nieuwe hypothecaire lening bespaart. Wanneer je verhuist naar een duurder pand, zal je echter wel te maken krijgen met de meerprijs van dit huis. Ook zal de maandlast van jouw hypotheek waarschijnlijk hoger worden. 

Beslis of je eerst wilt kopen of verkopen

Als je een nieuw huis gaat kopen, is het natuurlijk ook van belang om jouw huidige woning in de verkoop te zetten. De vraag is dan ook welke volgorde het beste is: eerst het nieuwe huis kopen, of eerst jouw huidige huis verkopen? Hier is niet één antwoord op, het verschilt namelijk per situatie. Beide opties hebben namelijk meerdere voor- en nadelen. Een voordeel van de huidige woning eerst verkopen, is bijvoorbeeld dat de bank in dat geval precies weet wat het huis waard is. Dit is belangrijke informatie bij het bepalen van de nieuwe hypotheek. 

Wanneer je jouw tweede woning gaat aanschaffen, zijn er dus een aantal knopen om door te hakken. Ga je voor een pandwissel of een nieuwe hypothecaire lening? Hoeveel krediet kun je deze keer lenen van de bank? En ga je jouw huidige woning eerst verkopen, of pas na de aanschaf van het nieuwe huis? Wanneer je er niet uitkomt, kun je online eenvoudig een afspraak maken voor advies, bijvoorbeeld bij hypotheek.winkel.