Op deze manier kun je snel fit worden!

Op deze manier kun je snel fit worden!

Wil je gezond afvallen dan doe je er goed aan om geleidelijk veranderingen in je eetpatroon aan te brengen, volgens Verantwoord Afvallen. Er zijn heel veel kleine dingen welke je kunt doen om af te vallen. Door veranderingen in je eetpatroon geleidelijk door te voeren heb je niet eens in de gaten dat je aan het lijnen bent en wen je stapje voor stapje aan je nieuwe manier van eten. Hier hebben we aantal zaken voor je op een rijtje gezet welke je kan veranderen aan je eetpatroon:

Minderen met suiker

Het klontje suiker voor de koffie of de thee is het makkelijkst om weg te laten. Het beste drink je koffie en thee ook zonder zoetstoffen, deze beïnvloeden de bloedsuikerspiegel waardoor deze verstoord wordt. Als je gewend bent om veel suiker in je koffie of thee te doen bouw het dan langzaam af zodat je kunt wennen aan de smaak. Of er suiker in de koffie of thee gaat bepaal je zelf, bij veel van de levensmiddelen welke je in de supermarkt aantreft heeft de fabrikant dit echter al voor je bepaald. Zo zit er suiker in veel soorten vleeswaren, sauzen, ontbijtgranen, toetjes, ontbijtkoek etc. Let bij de aanschaf van levensmiddelen op of er suiker in verwerkt is. Kies voor suikervrije varianten. 

Bereid zelf je eten

Door zelf je eten vers te bereiden weet je precies wat er in zit. In veel voedingsmiddelen uit een verpakking en kant-en-klaar maaltijden wordt suiker verwerkt. Dit naast het feit dat deze vaak ook geraffineerde koolhydraten, geharde vetten en zout bevatten. 

Kies voor magere of vetvrije zuivel

De volle melk kan je vervangen voor magere of vetvrije melk. Kies bij het kopen van kaas voor een soort welke niet veel vet bevat. Yoghurt en kwark zijn ook in vetvrije varianten te koop. 

Kies alternatieve bronnen van koolhydraten

Als je op een gezonde manier wilt afvallen dan is daarbij de keuze van het juiste soort koolhydraten belangrijk. Langzame koolhydraten, ook wel gezonde koolhydraten genoemd, worden langzaam verteerd en zorgen er voordat we langer een vol gevoel hebben. En ze zijn beter voor onze bloedsuikerspiegel. Wit- en tarwebrood zijn bronnen van snelle (slechte koolhydraten), deze kan je vervangen voor volkoren of spelt boterhammen (langzame koolhydraten). Snelle koolhydraten zitten ook in pasta, voor de pasta kan je dan ook beter gebruik maken van volkoren pasta. Witte rijst kan je vervangen voor zilvervlies rijst. Gekookte aardappelen zijn beter dan gebakken aardappelen.

Breng geleidelijk meer beweging in je leven

Om blessures te voorkomen en te voorkomen dat je gedemotiveerd raakt kan je beweging het beste rustig opvoeren. Eerst qua tijd, later qua intensiteit. Als je vanuit een situatie komt waarin je niet veel beweegt dan kan je het beste beginnen met wandelen. Hiermee verbrand je calorieën zonder dat het belastend is voor je spieren, aanhechtingen en gewrichten. Begin bijvoorbeeld met 20 minuten wandelen en bouw het rustig op door iedere dag een paar minuten langer te wandelen. Wil je graag het gehele lichaam trainen dan is zwemmen een goede optie. Met zwemmen heb je weinig kans op blessures en je gebruikt er al je spieren bij. Om de benen te trainen kan je ook prima een stuk gaan fietsen. Met hardlopen verbrand je het meeste calorieën per tijdseenheid omdat dit het meest intensief is. Daar staat wel tegenover dat je met hardlopen de grootste kans op blessures hebt.