Wat is de werking van Zink

Wat is de werking van Zink

Zink is een belangrijke stof voor het menselijk lichaam. Veel mensen weten weinig van deze stof en de werking ervan. Zink is onderdeel van bepaalde enzymen die een werking hebben op onze stofwisseling. De stof zink is onmisbaar voor de opbouw van eiwitten en voor de werking van ons immuunsysteem. Ook helpt zink bij de ontwikkelingen en het groeien van weefsel in het lichaam. Daarom is het ook goed voor onze huid, haar en botten. Het is zelfs goed voor ons geheugen.

Waarin zit zink en hoeveel heb je nodig?

In ons land zijn er geen mensen bekend met een tekort aan zink. Dit zou je ook wel snel merken, want je krijgt hierdoor bepaalde afwijkingen, zoals aan de slijmvliezen, de botten of de huid. Ook zullen dingen anders ruiken en smaken. Je zult minder goed groeien en ontwikkelen en een verminderde weerstand hebben. Een tekort aan zink is dus zeker niet goed. Via eten en drinken is het bijna onmogelijk om een te hoge dosis aan zink binnen te krijgen. Als je zware tabletten gebruikt, kan het wel zijn dat je een tekort aan koper krijgt.

Zink kun je vinden in verschillende, veelvoorkomende producten zoals vlees, graan(producten), noten, kaas en bijvoorbeeld mosselen en garnalen. Zink zit ook in groente en rijst, maar hieruit wordt het minder goed opgenomen door ons lichaam. Als je gezond en goed eet, met genoeg variatie, zul je niet snel een tekort aan zink krijgen. Daarom komt dit ook zelden voor in Nederland.

Wanneer heb je aanvulling nodig?

Sporters kiezen er soms voor om extra zink in te nemen. Bij het sporten verlies je veel zink, soms zelfs de helft van de hoeveelheid in je lichaam, omdat je heftig aan het zweten bent. Zeker als je lang en intensief traint, is het dus belangrijk om wat zink bij te nemen. Op deze manier zorg je ervoor dat je lichaam goed en effectief blijft werken, zowel tijdens en na de oefeningen. Als je extra zink wil nemen, kun je bijvoorbeeld kiezen voor het product ZMA. Deze capsules bevatten zink, vitamine B-6 en magnesium. Vitamine B-6 helpt bij het verbranden van eiwitten en koolhydraten, terwijl magnesium energie haalt uit deze stoffen. Dit product kan dus goede ondersteuning bieden bij je workout.